Wnętrze Gacówki z ceglanym piecem i restauracyjnymi stolikami.

Miejsce z klimatem do kulinarnych przygód

10.06.2025

Podlaskie „bądki” i wędzona kiełbasa to niejedyne smakołyki wykonywane przez uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce. Receptury i tajniki przygotowania tradycyjnych potraw zdobywają na warsztatach prowadzonych w „Gacówce”, budynku zmodernizowanym i wyposażonym dzięki funduszom europejskim.

Zajęcia "Manufaktura jadła tradycyjnego" i  "Akademia smaków" prowadzone są pod czujnym okiem Mirosławy Barwińskiej oraz Katarzyny Panas-Tenderenda, nauczycielek gastronomii. Warsztaty pozwalają dostrzec, jakie pyszności można przygotować z surowców pozyskanych z własnych gospodarstw rolnych.

Cytat

Myślę, że ważne jest, że z tego miejsca korzystają uczniowie z różnych kierunków kształcenia, również technikum rolniczego. Mogą zobaczyć na warsztatach, co można zrobić z produktów, które mają w domu. Ich to po prostu bardzo ciekawi. I tak np. w przypadku serów, wystarczy kilka produktów, aby taki swój własny ser przygotować

– mówiła Katarzyna Panas-Tenderenda,
nauczycielka gastronomii, prowadząca zajęcia.


Na warsztaty do „Gacówki”, budynku nazwanego tak po poprzednim jego mieszkańcu, czyli ogrodniku Gacku, przychodzą nie tylko uczniowie z pobliskiej szkoły, ale również lokalna społeczność.

Cytat

Przychodzą do nas bardzo chętnie rodzice uczniów, chcą również poznać receptury wytwarzanych produktów. W planach mamy także organizację warsztatów dla klas ze szkół podstawowych

– mówiła Mirosława Barwińska,
nauczycielka gastronomii z prawie 40-letnim stażem.


„Gacówka” ma także wielu stałych bywalców, wśród nich – Mateusza i Dominikę. Uczniowie korzystają z profesjonalnie wyposażonego obiektu od ponad dwóch lat.

Cytat

Jeśli mam okazję, to bardzo chętnie przychodzę na  takie zajęcia. Jest to dla mnie źródło dodatkowej wiedzy, korzystam z takich zajęć już prawie trzy lata

– mówiła Dominika,
szefowa koła gastronomicznego w pobliskiej szkole.


Wędzarnia i ceglany piec

Młodzi przyszli kucharze poznają tajniki przygotowywania tradycyjnie wędzonej kiełbasy. Umożliwia im to specjalna wewnętrzna wędzarnia zamontowania w budynku. Wytwarzają również sami sery – w roku ubiegłym „Gacówkę” odwiedził profesjonalny serowar, który prowadził warsztaty w tym zakresie. Przygotowują też m.in. drożdżowe bułki zwane podlaskimi „bądkami”.

Cytat

– Podlasianie nazywają takie bułki „bądki”. Te są z marmoladą, z rodzynkami, ze skórką pomarańczową i będą jeszcze lukrowane

– mówiła Mirosława Barwińska.


W budynku mieści się duży ceglany piec, który jest niezbędny do tradycyjnych wypieków. Uczniowie poprzez własne kubki smakowe przekonują się o dużej różnicy w smaku wypieków przygotowanych w piecu ceglanym w porównaniu do tych z piekarnika elektrycznego. 

Uczestnicy warsztatów robią też swoje przetwory. 

Cytat

Pani Mirka zajmuje się potrawami regionalnymi, czyli kultywowaniu naszej podlaskiej kuchni, a ja z kolei przetwórstwem spożywczym. Czyli robimy przetwory z młodzieżą. Jeżeli jest sezon np. na jabłka, to młodzież przynosi z domu jabłka, pasteryzujemy i dzieci gotowe przetwory zabierają do domu.

– mówiła Katarzyna Panas-Tenderenda.


Musimy kultywować tę tradycję

Elżbieta Owerczuk, dyrektor szkoły, podkreślała jak ważne są tego typu, prowadzone przez szkołę, przedsięwzięcia, szczególnie nawiązujące do lokalnych tradycji kulinarnych.

Cytat

Stawiamy na kuchnię regionalną, dlatego skupiamy się na przetwarzaniu surowców czy artykułów spożywczych metodami tradycyjnymi. Musimy kultywować tę tradycję, zwłaszcza przepisy kulinarne –

– mówiła Elżbieta Owerczuk,
dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce.


Budowa budynku wraz z wyposażeniem, kosztowała 1,4 mln zł, dotacja z funduszy europejskich pokryła blisko 1,2 mln zł. Projekt realizuje Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce, szkoła prowadzona i nadzorowana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tytuł projektu: Modernizacja bazy dydaktycznej kształcenia zawodowego Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce
Beneficjent: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wartość projektu: 1 395 107,29 zł
Dofinansowanie z UE: 1 167 231,05 zł

Interesują Cię efekty programów w Polsce?

Przejdź do strony mapa dotacji

Z jakiego działania skorzystała

actionName

organizerName

przejdź DO WYSZUKIWARKI

Czy wiesz, że...

formalności niezbędne do otrzymania dofinansowanie do szkolenia zajmą tylko ok. 45 minut?

więcej wskazówek