Podlaskie „bądki” i wędzona kiełbasa to niejedyne smakołyki wykonywane przez uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce. Receptury i tajniki przygotowania tradycyjnych potraw zdobywają na warsztatach prowadzonych w „Gacówce”, budynku zmodernizowanym i wyposażonym dzięki funduszom europejskim.
Zajęcia "Manufaktura jadła tradycyjnego" i "Akademia smaków" prowadzone są pod czujnym okiem Mirosławy Barwińskiej oraz Katarzyny Panas-Tenderenda, nauczycielek gastronomii. Warsztaty pozwalają dostrzec, jakie pyszności można przygotować z surowców pozyskanych z własnych gospodarstw rolnych.
Cytat
Na warsztaty do „Gacówki”, budynku nazwanego tak po poprzednim jego mieszkańcu, czyli ogrodniku Gacku, przychodzą nie tylko uczniowie z pobliskiej szkoły, ale również lokalna społeczność.
Cytat
„Gacówka” ma także wielu stałych bywalców, wśród nich – Mateusza i Dominikę. Uczniowie korzystają z profesjonalnie wyposażonego obiektu od ponad dwóch lat.
Cytat
Wędzarnia i ceglany piec
Młodzi przyszli kucharze poznają tajniki przygotowywania tradycyjnie wędzonej kiełbasy. Umożliwia im to specjalna wewnętrzna wędzarnia zamontowania w budynku. Wytwarzają również sami sery – w roku ubiegłym „Gacówkę” odwiedził profesjonalny serowar, który prowadził warsztaty w tym zakresie. Przygotowują też m.in. drożdżowe bułki zwane podlaskimi „bądkami”.
Cytat
W budynku mieści się duży ceglany piec, który jest niezbędny do tradycyjnych wypieków. Uczniowie poprzez własne kubki smakowe przekonują się o dużej różnicy w smaku wypieków przygotowanych w piecu ceglanym w porównaniu do tych z piekarnika elektrycznego.
Uczestnicy warsztatów robią też swoje przetwory.
Cytat
Musimy kultywować tę tradycję
Elżbieta Owerczuk, dyrektor szkoły, podkreślała jak ważne są tego typu, prowadzone przez szkołę, przedsięwzięcia, szczególnie nawiązujące do lokalnych tradycji kulinarnych.
Cytat
Budowa budynku wraz z wyposażeniem, kosztowała 1,4 mln zł, dotacja z funduszy europejskich pokryła blisko 1,2 mln zł. Projekt realizuje Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce, szkoła prowadzona i nadzorowana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tytuł projektu: Modernizacja bazy dydaktycznej kształcenia zawodowego Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce
Beneficjent: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wartość projektu: 1 395 107,29 zł
Dofinansowanie z UE: 1 167 231,05 zł
Interesują Cię efekty programów w Polsce?